De Zeebank

De Zeebank

Kunstenaar: Jan van der Ploeg (1959 - )
Straatnaam: Stadhuispromenade
  Almere Stad
Materiaal: staal. metallic lak gepoten
Jaar van plaatsing: 2022

Omschrijving:

De Zeebank - Stadhuispromenade

In Almere volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Inmiddels is de Stadhuispromenade omgetoverd tot een stadspark. In het ontwerp van Landschapsarchitecten LOLA is ruimte voor veel groen, water en een bijzondere bank. Het is een langgerekte, gebogen en kronkelende vorm van metaal: de Zeebank.

LOLA Architects en kunstconceptbureau Mothership uit Rotterdam traden in overleg om de afzonderlijke delen van de bank door een kunstenaar te laten bewerken. Mothership ontwikkelde een concept en betrok de bekende kleurkunstenaar Jan van der Ploeg bij haar ideeën. Mothership is bekend van de Markthal in Rotterdam en het Dobberende Bos dat bij de entree  van het Floriadeterrein ligt.

 

Samen met de bekende kunstenaar Jan van der Ploeg bedacht Mothership een opvallende, maar natuurlijke buitenkant voor de bank. Dat ontwerp past binnen het plan voor de Zeegroene Loper die Mothership ontwikkelde en uitrolt voor de hele binnenstad van Almere. De Zeegroene Loper is een nieuwe kunstroute door Almere Centrum die vanaf het station tot aan het Weerwater loopt. Thema van de Zeegroene Loper is Almere als de stad die op de voormalige bodem van de zee is gebouwd. Deze gedachte paste Jan van der Ploeg ook toe op het kleurenschema voor de Zeebank; het zijn onmiskenbaar de kleuren van de onderwaterwereld.

 

Kijk voor meer informatie: Nieuw stadspark Stadhuispromenade | Gemeente Almere

Plattegrond: