Het gezin

Het gezin

Kunstenaar: Jan (Jan Cornelis) Snoeck (1927 - 2018) Meer informatie
Straatnaam: Markt
  Almere Haven
Jaar van plaatsing: 1979

Omschrijving:

‘Het wordt je eigenlijk meteen duidelijk: die “mensen” hebben contact met elkaar. Er zit ook iets van het ontstaan van Almere in. Een samenspel tussen mensen, daar is Almere eigenlijk uit geboren. Samen bouwen ze uit de nieuw te bouwen stad,’ aldus de kunstenaar Jan Snoeck over zijn kunstwerk Het Gezin in Almere Haven.

Al in 1979, toen Almere nog maar drie jaar bestond, werd Het Gezin op de Markt in Almere Haven gerealiseerd. Het was daarmee het eerste kunstwerk in de openbare ruimte van de stad. De gestileerde mensfiguren zitten in een cirkel tegenover elkaar op betonnen ‘bankjes’. Hun lichamen zijn gereduceerd tot lange rupsachtige vormen. Het Gezin verwijst naar de prille stad waar veel jonge families met name vanuit Amsterdam naartoe trokken.

Na aanvankelijk vooral in steen, beton en metaal te hebben gewerkt, legt Jan Snoeck zich in de jaren zestig van de vorige eeuw toe op het werken in klei, een materiaal dat zich goed leent voor zijn organische vormentaal. De in klei gemaakte, en later in beton gegoten beelden, werkt hij af met glazuur dat het werk van een beschermende laag voorziet. Vaak gebruikt hij, net als bij Het Gezin, felle primaire kleuren. Snoecks gemodelleerde figuren lijken uit een kinderlijke fantasie te zijn ontsproten. Meestal zijn de figuren nog herkenbaar, soms heeft de kunstenaar een vrijere interpretatie van de werkelijkheid gegeven.

Naast monumentaal werk voor bedrijven en openbare ruimtes ontwerpt en vervaardigt Jan Snoeck ook kleine keramische objecten. Jan Snoeck studeerde beeldhouwen aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Zijn werk bevindt zich onder meer in het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag, het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Princessehof in Leeuwarden.

Plattegrond: