Marbles

Marbles
Marbles

Kunstenaar: Daan Roosegaarde
Straatnaam: C. Van Eesterenplein
  Almere Buiten
Materiaal: Polyester
Jaar van plaatsing: 2012

Omschrijving:

Marbles heet het kunstwerk. Het is het sluitstuk van de vernieuwing van het Van Eesterenplein. En het werkt! Door het kunstwerk krijgt het plein allure.

De titel is goed gevonden. Overdag hebben de zes objecten wel iets weg van gladde stenen, van marmer. Maar marble betekent ook knikker. En als je knikker zegt, knikkeren, dan denk je meteen aan buiten spelende kinderen. En de titel is goed gevonden, want het is ook een speels object. Om op te zitten, of 's avonds om ermee te spelen.

Het zijn zes objecten zo groot als zwerfkeien. Gladgeschuurd door de tijd, door water en wind - dat gevoel roepen de stenen op. De objecten roepen verstilling op, zoals natuur dat doet.
Maar ze zijn niet letterlijk stil: ze maken geluid. Piepjes, knorren, bliebs. Haast buitenaardse geluiden.
's Avonds wordt de associatie met buitenaardse wezens pas echt sterk. De objecten krijgen een kleur en veranderen van kleur als je ze aanraakt en in de stilte van de nacht worden de geluiden sterker. Het kunstwerk communiceert met ons, zoekt woorden en tekens om met ons te praten. En wij reageren! We worden vrolijk en gaan makkelijk de uitnodiging tot communicatie aan: we rennen om de stenen en raken ze om beurten aan en laten zo de stenen steeds van kleur veranderen. We maken er vanzelf een spelletje van. En als we moe zijn, dan gaan we er op zitten en laten de geluiden langzaam door ons lichaam trillen.

 

Plattegrond: