Kempenaar monument

Kempenaar monument
Kempenaar monument

Kunstenaar: Arno Coenen
Straatnaam: Weerwaterplein
  Almere Stad
Materiaal: Hardsteen, Keramische tegels
Jaar van plaatsing: 2012

Omschrijving:

Als eerbetoon voor jongerenwerker René Kempenaar heeft zijn familie samen met de gemeente Almere en kunstproducent Mothership het monument ontwikkeld dat sinds december 2011 op het Weerwaterplein ligt. Kunstenaar Arno Coenen is door Museum De Paviljoens aangedragen om het monument te ontwerpen en op 18 april 2009 werkten ruim 120 Almeerders gezamenlijk met Coenen aan het mozaïeken werk. Het monument voor René Kempenaar dient als onmoetingsplaats voor jongeren waarvoor hij zich als jongerenwerker hard maakte.


Ontdek Monument voor Rene Kempenaar van Arno Coenen tijdens de Stadscultuurwandeling - © Jordi Huisman, Museum De Paviljoens
Samen met de familie Kempenaar heeft kunstenaar Arno Coenen een ontwerp gemaakt voor het monument voor René Kempenaar: een achthoekige mozaïeken vloer van 33m2, die refereert aan Aziatische vechtsporten zoals Pencak Silat waar René een groot liefhebber van was. In dit mozaïek komen duidelijk het portret van René en de tekst ‘Welkom’ naar voren. Het werk is niet alleen een eerbetoon aan René, maar is ook een plek voor jongeren in het stadshart van Almere waar ze kunnen samenkomen en breakdancen. Bijzonder aan het ontwerp is dat iedere Almeerder letterlijk zijn steentje kan bijdragen aan het kunstwerk.

René Kempenaar (1954 – 2007)
René Kempenaar was jongerenwerker bij Stichting De Schoor in Almere. Jarenlang heeft hij zich ingezet voor Almeerse jongeren waarbij hij zich onder meer hard maakte voor een plek voor jongeren in het stadshart. Hij overleed plotseling op 16 april 2007. Kort na zijn overlijden uitten veel jongeren een roep naar een eerbetoon voor deze bijzondere man en zijn activiteiten. De Gemeente Almere heeft hier gehoor aangegeven door in samenwerking met Museum De Paviljoens en de familie Kempenaar het monument tot stand te laten komen.

Arno Coenen
Kunstenaar Arno Coenen heeft een spectaculaire reeks kunstwerken gemaakt waarbij hij gebruik maakt van nieuwe en traditionele media, technieken en vormen. Arno Coenen maakte mozaïeken zoals Ome Jan (2006) in Hoogvliet en Tilburg Noord United (2005) in Tilburg. Ook versierde hij Popzaal Muzinq in Almere met zijn mozaïek It's a long way to the top if u wanna rock & roll! (2005) als motto voor de bezoekers van de popzaal als de artiesten die er optreden. Het werk bestaat uit 60.000 steentjes en is gerealiseerd door Mothership in samenwerking met Almeerse vrijwilligers. Arno Coenen woont en werkt in Klaaswaal.

Arno Coenen
1972, Deventer
Monument René Kempenaar (2009-2011)
Mozaïek
Weerwaterplein, Almere Stad
Onthulling 15 december 2011
Opdrachtgever: Familie Kempenaar, Gemeente Almere

Plattegrond: